FORUMUL TINERILOR GRECO-CATOLICI DIN EPARHIA DE LUGOJ
UN FORUM DESCHIS TUTUROR TINERILOR CARE DORESC SA DISCUTE DESPRE DUMNEZEU, SFINTI, BISERICA SI LUMEA DE AZI!
Lista Forumurilor Pe Tematici
FORUMUL TINERILOR GRECO-CATOLICI DIN EPARHIA DE LUGOJ | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUMUL TINERILOR GRECO-CATOLICI DIN EPARHIA DE LUGOJ

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
deiutza20
Femeie
19 ani
Bacau
cauta Barbat
21 - 44 ani
FORUMUL TINERILOR GRECO-CATOLICI DIN EPARHIA DE LUGOJ / ARHIVA ACESTUI FORUM / PROBLEMELE BISERICII!  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Octavian Mihaescu
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 51
Acest topic îl deschid la sugestia Dl Dan, care la recomand, pentru a nu devia discutiile din topicul "Dumnezeu si stiitna" I-au patron al discutiei pe

problemele bisericii! acest topic deschid sugestia dan, care recomand, pentru devia discutiile din

39.1KB


_______________________________________


pus acum 20 ani
   
Octavian Mihaescu
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 51
Urmatorul mesaj, va fi mai lung, este vorba de un articol aparut în ziarul Ziua, de la care doresc deschide discutia pe care urmaresc pune pe tapet. Pentru ca este vorba de

problemele bisericii! urmatorul mesaj, mai lung, este vorba articol aparut ziarul ziua, care doresc

32.2KB


_______________________________________


pus acum 20 ani
   
Octavian Mihaescu
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 51
DOSARE - Sambata, 7 mai 2005
OPUS DEI


Benedict al XVI-lea: de la "Mare inchizitor" si "Panzercardinal", la Papa
Alegerea cardinalului Josef Ratzinger drept succesor al lui Ioan Paul al II-lea la Vatican - sub numele de Papa Benedict al XVI-lea - constituie o continuare a liniei conservatoare impusa de Ratzinger timp de peste 20 de ani, ca sef al "Congregatiei Doctrinei Adevarului", succesoarea celebrei "Inchizitii". Liberalismul, secularismul, stiintele moderne primesc o grea lovitura prin promovarea celui care a fost principalul consilier in materie de doctrina catolica al fostului Suveran Pontif, Ioan Paul al II-lea.

In varsta de 78 de ani, Josef Ratzinger a fost timp de 23 de ani arbitrul ultra-conservator in principalele probleme cu care dogma catolica s-a confruntat in societatea moderna: controlul nasterilor, avortul, divortul, homosexualitatea, precum si infailibilitatea Papei. In toate aceste probleme, cardinalul Ratzinger s-a pronuntat de pe pozitii ultra-conservatoare. Ca sef al "Congregatiei Doctrinei Adevarului" - urmasa "Inchizitiei" - Ratzinger a suprimat asa-zisa "teologie a libertatii" din America Latina, a interzis, a cenzurat si chiar a excomunicat preoti catolici cu vederi liberale din Europa si America de Nord, atribuindu-si singur porecla de "mare inchizitor", iar printre catolicii germani pe aceea de "Panzercardinal".

In ajunul alegerii sale ca nou Papa Ratzinger a rostit o predica in care si-a reafirmat convingerile conservatoare si credinta ca toate religiile - in afara celei catolice - sunt "deficiente", denuntand in acelasi timp "dictatura relativismului" din societatea moderna.

Cardinalul Ratzinger si-a construit ascensiunea mai ales pe canale academice. Iar mai tarziu exclusiv in cadrul Curiei Papale de la Vatican. Cu exceptia perioadei cand a servit drept preot la München (1951) si a patru ani petrecuti ca Arhiepiscop de München si Freising (1977-1981), cardinalul Ratzinger nu a avut contacte directe cu enoriasii, cu "vulgul" catolic.


Noul papa ales cu sprijinul "OPUS DEI"
Mass media internationale a ignorat total spiritul "conspirativist" care a condus la alegerea lui Ratzinger drept nou Papa. Preocupata de ritualurile medievale ale alegerii Suveranului Pontif, de comentariile fara sfarsit asupra simbolisticii "fumului alb" si "fumului negru", ori de analizarea superbelor robe de un rosu purpuriu ale cardinalilor, presa a ignorat total - voit sau intamplator - caracterul absolut secret al procedurii de alegere a noului Papa.

In fapt, aproape toti cei 115 cardinali (cu varste de peste 71 de ani), care aveau drept de vot au fost numiti anterior in functie de Iosef Ratzinger. Ratzinger apartine unui mic grup de cardinali care au participat la alegerea celor doi Papi anteriori. Dintre care Ioan Paul I a avut un pontificat extrem de scurt (o luna) si a decedat in conditii dubioase.

Potrivit unor informatii provenind de la Curia Papala, Ratziger se baza pe 50 de voturi sigure inca de la inceputul Conclavului pentru alegerea noului Papa, din totalul necesar de 77 de voturi. Datorita acestui fapt, alti candidati foarte importanti - ca italianul Carlo Maria Martini si un numar de cardinali din America de Sud - nu au mai avut practic nici o sansa.

Controlul Curiei Papale asupra alegerii noului Papa a fost considerabil marit si prin noua metoda de votare introdusa chiar de Papa Ioan al II-lea. Noua metoda de votare stabileste ca, dupa consumarea a 30 de runde, majoritatea simpla este suficienta pentru proclamarea Pontifului, in locul a 2/3 dintre cardinali. Aceasta regula stabileste, in mod evident, candidatii cu sansa a doua si factiunile care ii sustin, eliminand sansa alegerii unui candidat de compromis.

Pe de alta parte, puterile Papei sunt enorme: pontificatul se intinde pe tot restul vietii; decretele Papele sunt privite drept "infailibile"; Papa numeste sau excomunica pe oricine din structura Bisericii Catolice; stabileste singur legile in cadrul Bisericii Catolice.

De fapt, Papa este ultimul mare Suveran spiritual, care este ales si conduce conform mentalitatilor Evului Mediu.


Fiul unui politist german, ajuns "Mare inchizitor"
Iosef Ratzinger s-a nascut in oraselul Marktl am Inn, din Bavaria, in 1927. Era fiul unui politist german. La varsta de 14 ani, Iosef a fost incadrat in unitatile germane. Situatia de fapt impunea Germaniei o mobilizare totala, deoarece al III-lea Reich lupta atunci pe doua fronturi: de Vest si de Est. In momentul acela, relatiile dintre Biserica Catolica din Germania si al III-lea Reich erau reci si distante, deoarece nazisti (NSDAP) interveneau in anumite aspecte ale vietii pe care Biserica Catolica le considera ale sale.

Comandantii germani au inteles insa ca tanarul Iosef Ratzinger dorea sa devina ulterior preot, asa ca el a fost repartizat la o unitate anti-aeriana, care pazea fabrica BMW. La sfarsitul razboiului, Ratzinger se inscrie la facultate si absolva teologia si filosofia. In 1951, Iosef Ratzinger devine ajutor de preot, apoi preot la München.

In 1953, Ratzinger isi da doctoratul in teologie, iar in 1957 - la doar 30 de ani - capata postul de lector pe probleme de teologie fundamentala la Universitatea din München.

Intre anii 1954 si 1981, Ratzinger preda teologia fundamentala, doctrina catolica si istoria doctrinei catolice la mai multe universitati din Germania.

Din aceeasi perioada dateaza si ascensiunea lui Iosef Ratzinger in cadrul ierarhiei catolice, care este inseparabila de apartenenta sa la organizatia "OPUS DEI", cel mai influent grup catolic de orientare conservatoare de la Vatican.

Intre 1962 si 1965, Ratzinger a fost remarcat de "OPUS DEI" - in cursul celui de-al doilea Consiliu al Vaticanului - pentru pozitia sa ultra-conservatoare in materie de doctrina. In martie 1977, cu sprijinul "OPUS DEI", Ratzinger devine arhiepiscop de München si Freising.

Cariera lui Ratzinger devine apoi spectaculoasa. Sustinut de organizatia "OPUS DEI", Ratzinger este numit - doar trei luni mai tarziu - cardinal. Tot prin "OPUS DEI", si in consecinta planurilor anti-comuniste ale organizatiei catolice conservatoare, Ratzinger il cunoaste si devine prieten apropiat al lui Ioan Paul al II-lea.

In 1981, trei ani dupa alegerea sa ca Papa, Ioan Paul al II-lea il cheama la Vatican pe cardinalul Iosef Ratzinger, si il numeste in functia (foarte importanta) de "gardian-sef", in cadrul "Congregatiei Doctrinei Adevarului" si de prim-consilier in materie de dogma catolica.

Astfel, Ratzinger devine cel mai important "cerber" al Vaticanului, in toate problemele ridicate de societatea moderna, fiind artizanul spiritului conservator al pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea. Interesant pentru "traseul ideologic" al lui Ratzinger este un mic detaliu. In 1968, impreuna cu teologul Hans Kung din Tubingen, Ratzinger a propus "masuri coercitive contra punctelor de vedere mai liberale din Biserica Catolica". Potrivit biografilor sai si propriilor memorii, Ratzinger era in 1968, de-a dreptul ingrozit de eruptia revoltelor studentesti de stanga din Occident, si de grevele sindicatelor din aceeasi perioada. Aceste doua fenomene - specifice sfarsitului anilor '60 - au determinat la Ratzinger accentuarea pozitiei de dreapta, a ultra-conservatorismului sau, si a temerii de o "revolutie socialista", care ar putea afecta grav Biserica Catolica.

Ceea ce nu l-a impiedicat pe Ratzinger - ajuns in 1981 in fruntea "Congregatiei Doctrinei Adevarului" - sa impuna "masuri coercitive" contra "teologilor care manifestau spirit critic". Adica, impotriva celor care "carteau" impotriva unor dogme anacronice ale Bisericii Catolice. Printre acestia, s-a numarat si Hans Kung, care - la staruintele lui Iosef Ratzinger - a fost dat afara.


Legaturile lui Ratzinger cu organizatiile catolice "OPUS DEI" si "Comuniune si Libertate"
Noul Papa Benedict al XVI-lea isi datoreaza, in mare masura, ascensiunea fulminanta legaturilor stranse cu doua organizatii catolice conservatoare: "OPUS DEI" si "Comuniune si Libertate". Ambele intens politizate, adversare ale separarii Bisericii de Stat.

"Washington Post" din 21 aprilie a.c. - citand surse din preajma a doi cardinali americani - sustine ca Ratzinger a fost sustinut in alegerea ca Papa de trei membri importanti ai lui "OPUS DEI": cardinalul spaniol Julian Herranz, presedintele "Departamentului pentru interpretarea textelor legislative" de la Vatican; de cardinalul Dario Catrillon Hoyos din Columbia, presedintele "Departamentului pentru alegerea clerului catolic" al Vaticanului; si de cardinalul Alfonso Lopez Trujillo din Columbia, presedintele "Consiliului Pontifical pentru Familie".

"OPUS DEI" s-a aflat si in spatele ratiunilor anti-comuniste care au dus la alegerea Papei Ioan Paul al II-lea. La randul sau, Ioan Paul al II-lea l-a sanctificat pe fondatorul lui "OPUS DEI" Josemaria Escriva. In epoca interbelica, Escriva a fost un fervent sustinator al regimului Franco din Spania, iar despre Hitler a sustinut ca este "salvatorul Bisericii Spaniole", in urma rolului jucat de Führer in razboiul civil din Peninsula Iberica.

Cardinalul Trujillo, ca presedinte al "Consiliului Pontifical al Familiei", a promovat conceptia conservatoare a Vaticanului contra avortului, impotriva contraceptiei, homosexualitatii, masturbarii etc. Pe 14 iunie 2003, intr-un document intitulat "Familia si Viata in Europa", cardinalul Trujillo a solicitat un rol mai mare al Bisericii in politica europeana, argumentand in felul urmator: "Multe propuneri imorale din diverse state ale Europei ar putea fi stopate, in timp util, prin interventia episcopilor".

Trujillo a propus infiintarea unui "observator" al Vaticanului, care "sa monitorizeze atat miscarea apostolica cat si pe politicieni, pentru a oferi informatii despre ei si a-i forma".

"OPUS DEI" este in stransa legatura, in Spania, cu "Partidul Poporului" ale carui origini coboara pana in timupl regimului Franco. Membrii "OPUS DEI" au ocupat, de altfel, pozitii importante in guvernul Partidului Popular condus de Jose Maria Aznar, la putere in Spania pana in martie 2004.

"OPUS DEI" este prezenta si foarte influenta in Statele Unite, prin intermediul Partidului Republican, mai ales a senatorului republican Rick Santorum. Acesta - desi a negat ca ar fi membru al lui "OPUS DEI" - a fost un oaspete proeminent al Congresului care a marcat 100 de ani de la nasterea fondatorului organizatiei, Josemaria Escriva, tinut la Roma in ianuarie 2002. Atunci Santorum a rostit un discurs in care l-a criticat aspru pe fostul presedinte democrat John Kennedy, care declarase ca "apara separarea Bisericii de Stat, si ca nu va permite niciodata Bisericii sa se amestece in deciziile sale politice".

Cealalta organizatie catolica conservatoare, care l-a sustinut pe cardinalul Iosef Ratzinger, a fost "Comuniune si Libertate", foarte influenta in cercurile elitei de afaceri si politice italiene. "Los Angeles Times", din 21 aprilie a.c., nota ca semnul sigur al alegerii lui Ratziger ca nou Papa "a aparut, in februarie 2005, la inmormantarea Monseniorului Luigi Giussani, fondatorul lui "Comuniune si Libertate", la care a participat si primul-ministru Silvio Berlusconi. "Reprezentandu-l pe Papa, Ratzinger a prezidat funeraliile in locul cardinalului Dionigi Tettamanzi, arhiepiscopul de Milano. Asistenta l-a aplaudat furtunos pe Ratzinger, iar la cuvantarea arhiepiscopului Tettamanzi nu a avut nici o reactie", scrie "Los Angeles Times".

Cardinalul Tettamanzi este sustinut de factiunile mai liberale ale Bisericii Catolice. Primirea entuziasta a lui Ratzinger era semnul ca aripa conservatoare a elitei catolice il sustinea ferm, si ca aceasta aripa "facea jocurile" la Vatican, concluziona "Los Angeles Times" la 21 aprilie 2005.

"Comuniune si Libertate" este cunoscuta si prin afacerea "Rocco Buttiglione", un membru al sau, care initial fusese desemnat sa conduca "Oficiul de Justitie si Afaceri Interne" al Uniunii Europene. Numirea lui Buttiglione a fost blocata insa de Parlamentul UE, datorita declaratiei lui Buttiglione potrivit careia "homosexualitatea este un pacat". In politica italiana, Buttiglione este cunoscut pentru opozitia sa la miscarea pentru "dreptul la avort".


Interventia lui Ratzinger in alegerile din SUA, in 2004
Unul din exemplele cele mai elocvente ale amestecului cardinalului Ratzinger in politica il constituie interventia sa in campania electorala din SUA, in 2004. In iunie 2004, Ratzinger a emis un "ghid" de comportament electoral pentru episcopii din Statele Unite, care descuraja orice sprijin pentru candidatul democrat John Kerry, datorita pozitiei acestuia favorabila avorturilor si cercetarii embrionare. Intr-o scrisoare adresata episcopului de Washington, Ratzinger scria: "Un catolic va fi vinovat de colaborarea cu fortele raului, daca sustine un candidat cu o platforma permisiva in materie de avort si eutanasie".

Intr-o caracterizare directa a lui John Kerry, de confesiune catolica, Ratzinger afirma: "Candidatul catolic duce o campanie riguroasa in favoarea avortului si eutanasiei", avertizandu-i astfel pe catolicii americani ca Vaticanul nu sustine aceste puncte de vedere din programul lui John Kerry. Campania din Irak, privita cu mare scepticism la Vatican, l-a obligat insa pe Ratzinger sa-si mai nuanteze unele pozitii. "Nu toate problemele au aceeasi greutate morala, ca avortul si eutanasia", scria Ratzinger. "Putem admite o diversitate de opinii printre catolici pe tema razboiului din Irak sau a aplicarii pedepsei cu moartea, dar nu si pe tema avortului ori eutanasierii", afirma Ratzinger. Ca guvernator al Texasului, reamintim, Bush aprobase 140 de executii capitale.

Cu o luna mai devreme, presedintele Bush vizitase Vaticanul. "Nu toti episcopii americani ma sustin", s-ar fi plans George Bush cardinanlului Angelo Sodano, insarcinatul cu afacerile externe al Sfantului Scaun - sustine publicatia "National Catholic Reporter". Bush a staruit pe langa cardinalul Sodano ca Vaticanul sa exercite presiuni asupra episcopilor americani ca sa-l sustina in campania electorala. Remarcile lui Ratzinger au facut clara pozitia Vaticanului: oricine va vota cu Kerry, "colaboreaza cu fortele Raului". Datorita acestei pozitii, sprijinul catolicilor americani pentru George W. Bush a crescut de la 46% in alegerile din 2000, la 52% in alegerile din 2004.


Papa Benedict al XVI-lea se opune admiterii Turciei in UE
O alta dovada ca Vaticanul face politica, in ciuda unor declaratii oficiale, o reprezinta opozitia Bisericii Catolice la admiterea Turciei in UE.

Intr-un interviu din "Le Figaro", Ratzinger afirma: "In decursul istoriei, Turcia a reprezentat pemanent un alt continent decat Europa. Si a fost intr-un permanent contrast cu Europa. A considera doua continente, atat de diferite, drept identice constituie o mare greseala".

Ratzinger se opune admiterii Turciei in UE - intalnindu-se aici cu presedintele Jacques Chirac (a carui sotie reamintim, este presedinta "OPUS DEI" din Franta) si cu cancelarii Helmuth Kohl si Gerhard Schröder - pe argumentul ca Turcia este o "tara musulmana". Deci ar fi singura tara din UE cu religie oficiala non-crestina.

"Europa are o cultura care ne ofera o identitate comuna crestina. Radacinile care au format Europa sunt cele ale crestinismului", a declarat Ratzinger.

Aceasta perspectiva - considerata drept "sovina" si "anti-musulmana" - sta la baza unor tendinte fasciste, care se manifesta in unele state ale UE, ca Germania, Franta si Olanda.


De ce Benedict al XVI-lea, si nu Ioan Paul al III-lea?
Alegerea cardinalului Iosef Ratzinger ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea a surprins pe multi. Unii se asteptau ca noul Papa sa adopte numele de Ioan Paul al III-lea, in memoria faptului ca a fost atat de aproape de Karol Wojtyla.

Deoarece numele noului Papa are o "semnificatie programatica" vom schita pontificatul predecesorului - Papa Benedict al XV-lea - care a condus Biserca Crestina intre anii 1914 si 1922. Adica in anii dificili ai primului razboi mondial. Benedict al XV-lea a fost adeseori descris drept un "Papa al pacii". Caci, la adapostul neutralitatii Vaticanului din timpul primului razboi mondial, Benedict al XV-lea a incercat permanent in anii de conflict sa puna bazele unei paci intre combatanti: Puterile Centrale si Antanta. Vaticanul nu avea decat de pierdut din groaznicul macel, asa ca era interesat intr-un sfarsit rapid al conflictului. De ambele parti ale baricadei razboiului, se aflau tari cu o numeroasa populatie catolica: Franta de o parte; Germania si Austro-Ungaria de cealalta. Continuarea razboiului - in conceptia lui Benedict al XV-lea - putea conduce la aparitia unei "schisme" in cadrul Biseriii Catolice. Inainte de inceperea razboiului, Vaticanul isi luase o anumita distanta fata de marile puteri. Intre altele, abolise dreptul de veto al Austro-Ungariei, la alegerea Papei.

Giacomo Della Chiesa a devenit Papa Benedict al XV-lea la o luna doar de la declansarea primului razboi mondial. Era un diplomat cu mare experienta. Nascut intr-o familie nobila din Genova, Giacomo Della Chiesa lucrase ani la rand ca diplomat al Vaticanului. A insistat, in mod special, ca Vaticanul sa-si proclame "neutralitatea" in conflict. Apoi a staruit indelung pe langa presedintele SUA, Woodrow Wilson, sa initieze negocieri de pace, cu Puterile Centrale (Germania si Austro-Ungaria). In enciclica "Ad Beatissimi Apostolorum", din 1 noiembrie 1914, Benedict al XV-lea condamna ferm razboiul. Textul enciclicii demonstra ca noul Papa apara ordinea existenta. Noul Papa intelegea perfect ca primul razboi mondial fusese planificat pentru a incepe instalarea in lume a "Noii Ordini Mondiale", si ca Biserica Catolica era grav amenintata.

Aceste lucruri devin extrem de interesante in cazul actualului Papa Benedict al XVI-lea, in preajma a ceea ce unii analisti numesc pregatirile pentru "al patrulea razboi mondial".

In 1914, Benedict al XVI-lea se temea ca razboiul va antrena mari schimbari in raporturile de forte mondiale, ca va aduce in prim plan noi state (URSS), va antrena miscari sociale (bolsevismul, fascismul) si revolutii. Cum s-a si intamplat in Rusia (1917), Germania, Ungaria si Austria, doi ani mai tarziu (1919).

Benedict al XVI-lea privea criza care aparuse in societate, si condusese la razboiul mondial, ca produsul pierderii treptate a credintei si a detasarii omenirii de Biserica. Este exact ceea ce Ratzinger observa in societatea contemporana: pierderea credintei si indepartarea de Biserica, ambele aducatoare de razboi.

Epoca lui Ioan Paul al II-lea a fost marcata de colapsul regimurilor comuniste din Europa de Est, in care Papa a jucat un rol considerabil. Ioan Paul al II-lea s-a asigurat, mai ales, ca miscarea muncitoreasca din Polonia natala va ramane alaturi de Biserica Catolica, si nu se va transforma intr-o miscare socialista independenta, condusa de politicieni verosi, avizi de putere laica.

Ratzinger devine noul Papa Benedict al XVI-lea intr-un cu totul alt context: razboiul din Irak si cele care vor urma, cresterea tensiunii intre marile puteri (intre Statele Unite si Uniunea Europeana, intre China si Japonia, intre Israel si statele arabe etc.), primele efecte ale globalizarii, ca si primele efecte ale incalzirii planetei.

In acest context, Benedict al XVI-lea considera ca este nevoie de o Biserica Catolica puternica. De remarcat ca cel mai cunoscut Benedict din istoria Bisericii Catolice - Benedict de Nursia, intemeietorul Ordinului Benedictin - a fost sanctificat de Papa Paul al VI-lea in 1964.


Noul Papa si valorile conservatoare
Noul Papa, Benedict al XVI-lea, va fi asadar, un aparator al valorilor conservatoare. Care sunt insa aceste valori? In 2004, cardinalul Ratzinger publica "Scrisoare pentru colaborarea barbatilor si femeilor in Biserica si Lume", un document de 37 de pagini, al "Congregatiei Doctrinei Adevarului".

Dupa ce prin diverse decrete cardinalul Ratzinger a denuntat contraceptia si avortul, a confirmat rolul de subordonare al femeii in familie, a denuntat experientele biologice moderne, s-a opus casatoriei preotilor si a anatemizat relatiile homosexuale si masturbarea - scrisoarea defineste rolul femeii in termenii virginitatii, urmate de mariaj, mama cu cat mai multi copii si sprijin moral, in familie, al barbatului. Ratzinger se opune, in principiu, divortului.

In America de Sud, Ratzinger - combatand pe "preotii si teologia libertatii", deoarece unica si adevarata libertate se afla in credinta si in Biserica - l-a excomunicat in 1992 pe Leonardo Boff, cel mai cunoscut teoretician al "teologiei libertatii".

Desi au colaborat strans, Ratzinger nu l-a urmat pe Papa Ioan Paul al II-lea in ceea ce priveste colaborarea Bisericii Catolice cu alte religii. Aceasta apare evident intr-un document numit "Dominus Jesus", din anul 2000, pregatit de Ratzinger pentru "Congregatia Adevarului Credintei". In "Dominus Jesus", Ratzinger sustine rolul suprem al Bisericii Catolice: "Asa cum exista un singur Christos, asa exista un singur trup a lui Christos si o singura logodnica a lui Christos: Biserica Catolica si Apostolica".

"Die Zeit" scria: "Daca citesti scrierile mai vechi ale lui Ratzinger, intreaga filosofie liberala, de la Iluminism incoace, este declarata drept o periculoasa superstitie".

Ratzinger a mai afirmat in acelasi spirit: "Cultura noastra moderna, bazata pe mitul tehnologiei si pe atractia atat de inselatoare a "prosperitatii" artificiale, se hraneste din convingerea ca orice se poate pe lume. Nu este adevarat, nu se poate orice. Aceasta idee incearca, de fapt, sa-l suplineasca pe Dumnezeu!"

Noul Papa Benedict al XVI-lea a criticat si tendintele liberale din Biserica Catolica, care incearca sa reconcilieze catoliicismul cu disputele sociale. In acelasi timp, Papa Benedict al XVI-lea a manifestat receptivitate fata de regimurile autoritare, de "mana forte", si fata de organizatiile religioase de acelasi profil. In 1998, cardinalul Ratzinger a primit la Pamplona (Spania) un important premiu din mana lui Javier Echeveria Rodriguez, conducatorul actual al organizatiei "OPUS DEI".


Vladimir ALEXE

problemele bisericii! dosare sambata, mai 2005opus xvi-lea: "mare josef ratzinger drept

31.9KB


_______________________________________


pus acum 20 ani
   
Octavian Mihaescu
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 51
In contiunare voi incepe dezbate tematica nu numai referitoare la articol ci si la problemele teologice, a biserici în zilele noastre. Cine doreste poate incepe discutia, pentru astazi am terminat!

problemele bisericii! contiunare voi incepe dezbate tematica numai articol problemele teologice,

35.2KB


_______________________________________


pus acum 20 ani
   
Raimondo-Mario
Admin

Din: LUGOJ
Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 941
Mda ... pai nu stiu exact cu ce sa incep ... materialul este destul de consistent, marturisesc ca am citit 70% din ceea ce ai pus mai sus ... se cam loveste in noul Papa pt. conservatorismul sau ... insa pe de alta parte chiar e nevoie de un astfel de om pt. ca Biserica chiar daca este deschisa la problemele lumii de azi (agiornamento), ea nu poate accepta chiar orice ... asta sa ne fie in clar, iar Ratzinger bine a facut ca n-a fost de acord cu multe lucruri care ar  fi dezavantajat lucrurile ... uitati a fost un prietem bun al fostului Papa ... deci e un om potrivit deocamdata ... Biserica trebuie sa-si urmeze in linii principale drumul ei in materie de dogma si credinta ... iar ce se poate agiorna [si va asigur ca sunt lucruri de reinoit care sa nu afecteze Bis.], linistit se poate .... degeaba lovesc multi in el .... sau unii ... alora nu le convine Biserica si credinta in general ... ma rog asta e ...

_______________________________________
M a r i o  -  80

pus acum 20 ani
   
Octavian Mihaescu
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 51
Da Dle Mario, nicinu merita al cititi 100%, pentru ca nu este un articol-anlaliza a autorului ci o culegere de citate din presa internationala, care imbinate profesionist, pentru a releva teza ocultismului masonic , respectiv Opus Dei! De care nu se vorbeste, explica ce este , cu ce se ocupa s.am,d. Deci Opus dei la propulasat ocult, prin urmare tezele pe care le probaga Papa Benedikt al XVI-lea, trebuiesc luata cu circumstanta, pentru ca tot un inters ocult reprezinta. Cititorul articolului lipsit de infrmatie, instruire adecvata, cu siguranta va uita continutul, detaliile acestuia, insa în subconstient îi va ramâne ideia de manevra oculta, respectiv Opus Dei. Trebuie spus ca Ziua (publicatia), se ocupa de multa vreme de asemena teme incitante, aprte adevarate parte trase de par, dupa cum si interesele care el comanda, in cazul nostru o lovitura data Biserici, la care Ziua a devenit experta. Atât privind articolul expus, care cred eu trebuie disecat pentru a exista un raspuns dat celro mai putin instruiti, învatândui a se autoapara cât de cât.

Astfel ajungem din nou la necesitatea unei autentice revanghelizari, catechizari , fara de care Biserica va suferi pierderi imense, sigur Domnul nu o va lasa, a demonstrat acest adevar dea lungul secolelor. Insa dupa stiitna mea Domnul lucreaza si prin oameni, pe acestia cred eu ca trebuie ai descoperi, prin care Sfântul Duh sa poata mainifesta plenar. Exista o bariera pusa, care trebuie înalturata, pentru a lasa exprima Duhul Sfânt, vremurile sunt mult prea grele, niciun om nu le poate tien piept, as cum a fost pâna nu de mult, putem spune inclusiv pâna în ani 1970. Sigur se poate spune; Da, domne am întels si noi testul articolului, stim sa facem o analiza pe text: Stiu ca se stie, insa as cum observam nu se stie sau vrea contracara eficient, care este motivul?!

Ma opresc aici, pentru a nu lungi si obosi cititorul!


_______________________________________


pus acum 20 ani
   
Dan
Moderator

Din: Roma
Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 335
Eu cred ca autorul articolului s-a lasat mult inspirat de cartile lui Dan Brown sinu prea e original deloc.

_______________________________________


pus acum 20 ani
   
Raimondo-Mario
Admin

Din: LUGOJ
Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 941
Subscriu la ceea ce ai spus Dane

_______________________________________
M a r i o  -  80

pus acum 20 ani
   
Octavian Mihaescu
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 51

Dan a scris:

Eu cred ca autorul articolului s-a lasat mult inspirat de cartile lui Dan Brown sinu prea e original deloc.



Daca ar fi doar autorul articolului, nu ar exista nici-o problema. Hai sa ofer un exemplu din Germania, unde traiesc!

Dupa aparitia Codului da Vinci, cunostintele care ma stiu ca le am cu religia, dar si cei care au citti articole prin presa, etc, ma întrebau pe un ton invingator împotriva conceptiei mele crestine, "-Ce spun de cele descrise în carte" considerata si partial istorica! Desigur argumentle mele au reusit inchide gura, insa nu si ai convinge , alunga samânta ce le-a fost insamântata. Pentru ca ne confruntam cu un fenomen nou, ciudat , putem spune duhuri care fac ravagi în sufletele oamenilor, ce nu mai pot fi cu usurinta eliberati, prin cuvânt si argument logic, istoric nici atât, pentru ca stim ce cunostinta si de unde se alimenteaza majoritatea.

Cred ca am spus ce trebuia, nu intru în amanunte, detali findca nu cred ca are rost! Este totusi o tema de rumegat!


_______________________________________


pus acum 20 ani
   
Raimondo-Mario
Admin

Din: LUGOJ
Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 941
D-le Octavian eu va inteleg in sensul acesta; si eu am patit de multe ori sa fiu pus intr-o situatie de opinii cand toti din jur ma atacau in materie de crestinism-religie, si cu orice argumente ai veni, tot pe al lor si-o tin, pentru ca Religia Crestina e mai mult decat o stiinta. de exemplu in Filosofie poti expune, filosofa etc.si omul respectiv ori te va intelege ori nu, dar in acest proces ii este angrenata sa zicem ratiunea si prea putin, ori deloc si sufletul. Ori in crestinism orizonturile sau lucrurile stau cu totul altfel:tre' sa sti sa intelegi cu ochii credintei si asta nu vine neaparat dintr-o expunere de argumente, ci e vorba de harul lui D-umnezeu care "sufla unde vrea", deci la urma-urmei noi sigur suntem niste instrumente care ne facem o datorie si pentru care in mod sgur primim si o rasplata, insa Cel-de-Sus are cuv. de final. Eu asa mi-am dat seama pe parcurs ... de fapt crestinismul este o religie a iubirii ... si cu asta am spus multe!

_______________________________________
M a r i o  -  80

pus acum 20 ani
   
KING
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 41
PAPA ESTE INFAILIBIL SI NU TREBUIE SA-I DISCUTAM ORIENTAREA CHIAR ASA RADICAL.
CARTEA d-lui Brown este doar o varianta de exprimare a unei imaginatii omenesti actiunea este fictiva.
Implicarea lui Hristos este doar pentru a crea ineditul si poate o vanzare buna.
Lumea cauta ineditul si cand il gaseste da pe spate.
toate minunile tin 3 zile


pus acum 20 ani
   
Octavian Mihaescu
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 51
D-le Mario

Sunt de acord, credinta (cine o are), este parte a unui dar, harul pogorât de la Dumnezeu, nu îieste dat orcui si, nu trebuie sfida dimpotriva mila trebuie sa avem de toate sufletele care se pierd, ina ceasta intra dragostea,iubirea de aproape, cred eu!
As vrea sa pun in discutie si o alta fateta a credintei. Budistul hindusul , musulmanul, mormonul, jehovistul cred si practica propia lor credinta, care da si roade moral-spirituale. Intrebarea este cu ce se difera creditna noastra de a acestora? Cu ce este ea mai superioara? Este vorba de un concept in care credem si,care are forta sa transformatoare precum o are si subcultura, ateismul si ocultismul. In definitiv si ideologia comunista a avut adepti fantici, care au crezut sincer si devotament în ea. As si o carte care aparent este o fictiune, se apre ca nu reprezinta un pericol. Aveti dreptate, nu reprezinta absolut nici un pericol pentru; crestini solid ancorati, atei, musulmani, budisti si dusmani biserici crestine.

Deci; problema nu este in sine fictiunea ci masura în care cel care o sauvreaza, contine baza crestina ori de alta nuanta. Cum cu greu se va converti un musulman la crestinism, tot as si un individ nascut in societatea crestina fara continut, se va mai reântoarce la izvorul credintei crestine. Pr Arsenie Boca,sutine ca este aproape imposibil omului modern a se mântui si,îi dau dreptate, cât si pot spune fara a da gres, ca numai prin mare har si indurarea dumnezeiasca se mai poate crede. Eu zic; ca p^na nu de mult, c-ampâna în 1950, 1970, omului i-a fost lesne a crede, cu greu s-a puttu devasta sufeltele, comoara pusa de Dumnezeu în inimile naostre, nici aceia nu aveau habar de mai mult de invatatura,insa geanologic nu fusese disturs, problema a prezntului. In adevar si prin aceasta raspund si lui King, generatia trecuta, adic adin inaintea noastra, nu mai departe de noi, daca citeau o asemena carte, dupa trei zile o uita, cea ce numai este cazul generatie igonrante de azi. Daca peste un an, doi ori trei, te vei întâlni cu un astfel de cititor îti va arguemnta tot din respectiva fictiune. Sigur D-vs vorbiti din România unde lucruile nu stau as rau precum aici în West,insa foarte curând se va adapta, recupera ramânera în urma si la acest capitol, deja sunt semne clare.

Inchei cu provocarea din începutul acestui mesaj! Cu ce se diferentiaza credinta noastra de-a altora! iata o întrebare cu care biserica se confrunta si, care va fi pusa pe tapet si mai agresiv, astfel ca nu stiu în ce masura vom mai putea vorbi de infailibilitatea papei, câta vreme nu putem vorbi cu curaj de infailibilitatea/divinitatea lui Iisus Hristos, pe care suntem obligati al socate din vocabularul nostru! Pâna si Dumnezeu, care nu era atât de periculos, intrucât exprima oun dumenzeu ambigu, a fost scos din vocabularul curent: IiSus Hristos produce crize de nervi! Sper sa fiu întels unde bat!
Doamne ajuta

problemele bisericii! d-le mariosunt acord, credinta (cine are), este parte unui dar, harul

3KB


_______________________________________


pus acum 20 ani
   
Pr.Cory
Moderator

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 243
Noul Papa este fara doar si poate impotriva relativismului de orice fel, lucru extrem de providential.Aceasta viziune justa a Papei in mod clar ii face pe unii sa il acuze de a fi "conservator".

A compara "OPUS DEI" cu o loja masonica inseamna a cunoaste intr-o maniera extrem de superficiala prelatura personala cu acest nume.

Care ar fi dificultatile Bisericii in acest moment?Dupa mine ar fi:problema vocatiilor, explicarea Moralei catolice la tineri, dialogul cu Islamul, dialogul dificil cu ortodoxia, relatiile cu regimul de la Beijing, lupta impotriva abuzurilor liturgice si a relativismului teologic, o relansare a pastoralei tineretului, noi solutii pentru Africa si America latina, o reevanghelizare a Europei.


pus acum 20 ani
   
Octavian Mihaescu
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 51

Pr.Cory a scris:

Noul Papa este fara doar si poate impotriva relativismului de orice fel, lucru extrem de providential.Aceasta viziune justa a Papei in mod clar ii face pe unii sa il acuze de a fi "conservator".

A compara "OPUS DEI" cu o loja masonica inseamna a cunoaste intr-o maniera extrem de superficiala prelatura personala cu acest nume.

Care ar fi dificultatile Bisericii in acest moment?Dupa mine ar fi:problema vocatiilor, explicarea Moralei catolice la tineri, dialogul cu Islamul, dialogul dificil cu ortodoxia, relatiile cu regimul de la Beijing, lupta impotriva abuzurilor liturgice si a relativismului teologic, o relansare a pastoralei tineretului, noi solutii pentru Africa si America latina, o reevanghelizare a Europei.


Doamne ajuta Pr Cory

As este, nu contest si sutin fara nici-o reticienta cele expuse de D-vs. Miercuri Papa Benedikt al XVI-lea a mai lansat o teza foarte interesanta care va supara si mai mult liberali inclusiv clerici din U.E. Foarte interesant drum se întrevede si, ma tare tem ca suntem chemati cu toti sa punem umarul, sutinem , facem un zid imprejurul Papei, pentruca fortele liberal-materialist-ateiste sa amuteasca. Trebuie sa explicam istoria duhovniceste as cum spuena si Papa miercuri.

Eu am rumegat foarte adânc si serios la tezele lansate de Papa Benedikt al XvI-lea si multumit lui Dumnezeu ca a adus pe scaunul papal, un astfel de om, care întelge  profund problemele cu care ne confruntam, radacina secualrizari care s-a produs într-un timp record de scurt 30-40 ani. Totusi mai vad cum mila Domnului lucreaza în inimile tineretului, deci nu este totul pierdut, ci este doar timpul sa dam raspunsul adecvat, Biserica îl are, îi lipseste doar oameni de calibru. Ogorul îi mare si mult de lucru, semantori nu sunt, iar cei care sunt in mare parte fie sunt lenesi, fie se fac ca lucreaza de ochi lumi, fie sunt samnâta rea.

In cea ce ma priveste eu sunt ecumenic, insa as cum am mai spus cu rezervele de rigoare, ca sa îl citez pe Sf Parinte Ioan Paul al II-lea!

-Daca este vorba de mormoni, jehovisti si alte secte sunt fundamentalist.

Urmaresc cu mare atentie noua miscare a TBN-ului, acelui sarlatan Benny Hinn, observ cum si în U.E, Germania au inceput penetra agresiv. Este deajuns sa punem^mana pe telecomnda si cercetam aceste posturi ale TBN , God si alte de acest gen, ma infioarez , nu îmi vine sa cred a fi posibil as ceva! Deocamdata din fericire în U.E nu prea au sanse, insa pericolul exista, trebuie sa vedem ce facem împreuna si,asta cât mai urgent! In cea ce ma priveste eu ma rog Domnului, mai mult vad ca nu pot face, insa trebuie sa si multumesc Bunului Dumnezeu ca se observa cum da si ascultare rugaciunilor noastre, Papa Benedickt al XVi-lea cred ca este un raspuns al Domnului!

Doamne ajuta!
O.M.

problemele bisericii! pr.cory scris:noul papa este fara doar poate impotriva orice fel, lucru extrem

4.5KB


_______________________________________


pus acum 20 ani
   
Pr.Cory
Moderator

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 243
Cred ca fundamentalismul de orice fel nu este binevenit.a proclama unicitatea Adevarului nu inseamna a fi intoleranti cu ceilalti.

pus acum 19 ani
   
byrlyk
Membru Junior

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 4
Octavian Mihaescu scris:"Budistul hindusul , musulmanul, mormonul, jehovistul cred si practica propia lor credinta, care da si roade moral-spirituale."
         Oare nu ar trebui sa tragem niste concluzi din faptul ca celelalte religii obtin rezultate moral spirituale. Cel putin atrebui sa ne clatine soclul pe care ani si ani il contruim si din toate puterile incercam sa-l reconsolidam. E vorba, poate de o comoditate de fond care s-a instaurat in randurile tuturor bucatelelor di puzzle-ul bisericii. Nu e o polemica, ci cred un dat de fapt pe care putem sa-l observam cam peste tot. Sunt convinsi de ceea ce fac si poate pentru ca vad ca noi nu mai suntem convinsi de ceea ce facem, si ca efect, nu mai convingem prin ceea ce facem...rezultatul? sarmani nostri credinciosi nu mai stiu ce trebuie sa creada mai antai: de ce zice popa sau de ce face el. (prin "popa" am incadrat tot ce tine de figurile legate de biserica). Sau poate credem ca stramoseasca noastra religie si credinta (fara a face aluzie la BOR), tocmai prin faptul ca e de multi ani ne asigura si mantuirea sufletelor!?
    Se spune pe undeva, in evanghelie, ca lumina nu trebuie pusa sub obroc, ci la loc deschis ca sa-si implineasca menirea de lumina - a conduce spre lucruri.. Se pare ca bajbairea generala vine dintr-o lipsa de lumina. Dar cine sa conduca spre lucrurile cu har, daca majoritatea dintre "calauze" sunt informate de cum poate decurge drumul catre lumina, dar nu l-au parcurs personal!? (Nu spun cu asta ca toti "guru" care au libera circulatie in lume sunt dintre cei cu experienta).
Mai e si faptul ca religia crestina nu e o miscare care are nevoie de publicitate prin media, cum se vede pe la multe miscari religioase. Publicitatea bisericii nostre sunt oamenii care au reusit sa traga de mintea lor cu sufletul si asa sa ajunga la ceva ce se cheama sfintenie. Pot parea flecareli, dar barometrul bisericii nu sunt operele de binefacere (normale si necesare), ci numarul de sfinti. In optica asta se poate intelege "masiva campanie" de beatificari si sanctificari pe care Papa Ioan Paul alII-lea a purtat-o. Tocmai sa arate ca se poate ceva de genul ce au facut si trait oamenii aceia normali (sau anormali, sau supranormali pentru epoca lor).
  Mi se pare uneori ca ne refugiem asa bine in discursuri complicate canduse cu minte (tot pentru un fel de afirmare logica a credintei - ea, care este atat de ilogica     sau pentru a ne convinge ca stim multe), si punem pe planul doi ceea ce sufletul ar trebui sa graiasca din preaplina galetusa de har care a adunat-o cu greu, dar care e aceea roua de care sufletul bietului credincios neinstruit are nevoie.
    Poate roadele noastre ar fi mai mari, si cu siguranta vor fi, caci acel Iisus, scos pe usa din spate a vocabularului general, a promis ca vom face lucruri mai mari ca el - (sa fim atenti ca nu e de gluma sa invii mortii sau sa vindeci ochi care nu au vazut niciodata - paradoxal, vom face ceva mai mult de atat, si e posibil), spun ca vom avea roade, daca ne vom preocupa ceva mai mult de cum e viata noastra cu Cerul, si nu de cum Cerul apare dupa o ploaie de vara.
   Ajunsi sa ne construim impreuna cu Cerul (cu ruga si har) o lumina asa lucitoare,  nu ne mai va fi frica ca sectele si celelalte "plapande lumini" ne vor plimba credinciosii ici si colo... vom fi noi mai orbitori ca ei..credinciosii, si prietenii nostri de la bloc nu vor mai putea privi in alt loc...au gasit deja un reflex de cer prin noi.


pus acum 19 ani
   
Pr.Cory
Moderator

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 243
Nimeni nu spune ca nu sunt scantai de lumina si spiritualitate si in relegiile necrestine dar Adevarul este Cristos si El ne duce spre Mantuire!

pus acum 19 ani
   
Dan
Moderator

Din: Roma
Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 335
dda, asa este. Oricum mie nu mi se pare ca postarea anterioara vrea sa spuna contrariul. Ceea ce noul membru voria sa spuna este ca Biserica isi pierde credibilitatea intrucat nu mai exista o corespondenta reala intre ceea ce se predica si ceea ce crestinii fac. Si in acest sens poate are dreptate.

_______________________________________


pus acum 19 ani
   
byrlyk
Membru Junior

Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 4
Dan, ai luat axact esenta din ce am spus... o bune sinteza...si la obiect..

pus acum 19 ani
   
Pr.Cory
Moderator

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 243
sa evitam generalizarile periculoase...

pus acum 19 ani
   
KING
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 41
Tot timpul ne legam de secte, nu mai poti purta o discutie cu un credincios catolic sau ortodox daca nu se intercaleaza discutia despre sectari. Noi trebuie sa studiem Biblia la fel sau mai bine ca ei concurenta nascuta din studiu va aduce si la noi in Biserici unii credinciosi care sunt debusolati. Adevarul este ca sectari au credibilitate deoarece reusesc sa aduca argumentele convingatoare in functie de familie, situatie materiala, locatie geografica si unele necesitati urgente ale persoanelor care sunt abordate de acesti pionieri zelosi ai sec XXI. Viata noastra spirituala desigur trebuie combinata cu studiul dar trebuie sa ne facem ceva timp si pentru problemele celorlalti.
Ecumenismul doar din partea noastra este roditor doar daca receptam un raspuns sincer si de la ei. altfel devine doar o pagina de statistica teologica nesemnificativa.


pus acum 19 ani
   
Dan
Moderator

Din: Roma
Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 335
Pai eu cred ca noi crestinii, conform invataturii noastre trebuie sa ne ocupam si de ceilalti, de aproapele nostru. Acesta aspect se cam neglijeaza in bisericile traditionale, in timp ce cultele neoiportestante pun accent tocmai pe asta.

Narcis, la ce te gadesti cand vorbesti despre secte??


_______________________________________


pus acum 19 ani
   
Pr.Cory
Moderator

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 243
Banuiesc ca se refera la Comunitatile ecleziale nascute din Reforma protestanta...

pus acum 19 ani
   
Raimondo-Mario
Admin

Din: LUGOJ
Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 941
si cred ca tot la alea se refera ... eu nu vreau sa le iau vreo aparare dar prefer sa nu le mai denumesc cu acest termen, insa nici cu termenul "Biserica" nu m-as grabi sa le denumesc ... Comunitate ecleziala ...(?) ... merge ...

_______________________________________
M a r i o  -  80

pus acum 19 ani
   
Pr.Cory
Moderator

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 243
Termenul oficial pe care-l foloseste Biserica Catolica cand se refera la neoprotestanti=COMUNITATI ECLEZIALE ALE REFORMEI PROTESTANTE

pus acum 19 ani
   
KING
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 41
Eu ma gandeam la martorii lui Yehova, baptisti, adventisti... dinacestia cu care cam avem de impartit diferite sentimente mai ales atunci cand suntem acostati cu te miri ce propaganda spirituala deosebita. Cum te opresti cuvantul intelepciunii se face auzit si argumentele (pericopele) biblice incep sa curga intr-un mod deosebit de obositor. Nu ramai cu nimic concludent, doar texte alese pentru o impresie covarsitoare

pus acum 19 ani
   
Raimondo-Mario
Admin

Din: LUGOJ
Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 941
Esti magnific King ...

_______________________________________
M a r i o  -  80

pus acum 19 ani
   
KING
Membru Senior

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 41
... a nu da la qestii din astea cam am experiente neplacute
oricum multumesc de aprecierea pozitiva


pus acum 19 ani
   
Pr.Cory
Moderator

Inregistrat: acum 20 ani
Postari: 243
Iehovistii si mormonii nu sunt nici macar crestini...

pus acum 19 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la